clem onojeghuo 1mn6ERT0XNc unsplash 2 - WWW1: Nizar pertikai bidaan RM0.5 juta oleh Sultan Johor?

WWW1: Nizar pertikai bidaan RM0.5 juta oleh Sultan Johor?

WWW1: Nizar pertikai bidaan RM0.5 juta oleh Sultan Johor?

Bidaan Sultan Johor berharga RM520,000 bagi plat kenderaan WWW1 yang diumumkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pagi semalam, kini mencetuskan kontroversi baru di kalangan komuniti online.

Paling hangat sejak beberapa jam lalu ialah berikutan catatan yang dikatakan dibuat oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di laman Twitternya berhubung bidaan itu.

Tinjauan inimajalah.com.my di Internet sejak jam 1.30 pagi tadi mendapati beberapa blog mengulas komen Mohammad Nizar terhadap bidaan Sultan Johor itu.

Antara blog yang awal dikesan menyiarkan laporan mengenai kontroversi itu ialah khairulryezal.blogspot.comjawaber6.blogspot.com dan matkilaupenang.blogspot.com.

Beberapa blog mendakwa pemimpin Pakatan Rakyat (PR) itu membuat catatan di laman Twitter (https://twitter.com/mbnizar) yang menyifatkan amaun bidaan Sultan Johor sepatutnya digunakan untuk membantu rakyat Melayu Johor yang masih ramai miskin.

Menurut catatan di Twitter itu, amaun berkenaan juga boleh digunakan bagi membina 20 rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Semakan inimajalah.com.my kira-kira jam 3 pagi ini di laman sosial yang dikatakan milik Mohammad Nizar itu mendapati ia mengandungi beberapa catatan mengenai bidaan terbabit, antaranya ialah “rm520k boleh dibelanjakan membantu rakyat Melayu Johor yang masih ramai miskin serta memerlukan bantuan untuk keperluan hidup, bina 20 rumah PPRT!”

Catatan lain di laman sama ialah “rm520k untuk no plate WWW1, xkan (takkan) nak letak kat kereta proton atau motor kut? Ramai lagi rakyat yang masih kais pagi makan pagi kais petang makan petang!”

Sejak pagi semalam, hampir semua media online dan media tradisional menyiarkan JPJ menyenaraikan pemilik nombor pendaftaran kenderaan paling mahal dalam sejarah Malaysia ialah Sultan Johor.

Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dilapor membida RM520,000 untuk mendapatkan nombor plat ‘WWW1′.

Turut disiarkan di laman web rasmi JPJ ialah senarai pembida yang berjaya untuk plat premium, termasuklah Yang di Pertuan Agong bagi nombor pendaftaran ‘WWW5′ pada harga RM220,000.

Blog terbabit, kebanyakannya pro Umno-Barisan Nasional (BN), yang melaporkan mengenai kontroversi terbaru berikutan komen Mohammad Nizar itu turut menyiarkan penjelasan Tunku Mahkota Johor berhubung sumber pembiayaan bagi bidaan terbabit.

Semakan inimajalah.com.my di laman Twitter berkenaan (http://twitter.com/#!/HRHjohor2 danhttp://www.twitlonger.com/show/hji7i7) kira-kira jam 3 pagi ini juga menemui catatan:

“Johor Royal Family does Not take any Money from the Government. Since the time of Almarhum Sultan Ibrahim. Feel free to ask the MB or any Government officials. The Money allocated to My Father and I every month as a Sultan and Tunku Mahkota is put into Yayasan Iskandar and Yayasan Ibrahim”

(Keluarga Diraja Johor tidak mengambil sebarang wang dari kerajaan. Sejak zaman Almarhum Sultan Ibrahim. (Anda) boleh tanya Menteri Besar atau mana-mana pegawai kerajaan. Wang yang diperuntukkan untuk ayah beta dan beta setiap bulan sebagai Sultan dan Tunku Mahkota disalurkan kepada Yayasan Iskandar dan Yayasan Ibrahim). – inimajalah.com.my

joel de vriend o0sZHtfp4N8 unsplash 1 - Serangan bersiri terhadap kerabat Johor: Blogger Uncleseekers cipta sejarah

Serangan bersiri terhadap kerabat Johor: Blogger Uncleseekers cipta sejarah

Serangan bersiri terhadap kerabat Johor: Blogger Uncleseekers cipta sejarah

Tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini seseorang blogger berani membuat serangan bersiri dan bertubi-tubi terhadap mana-mana Raja Melayu. Namun, blogger uncleseekers.blogspot.commembuktikan beliau berani melakukannya.

Dan, kini keberanian itu membawa kepada penahanannya oleh polis mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Sehingga ini ada sekurang-kurangnya 63 entri khusus berkaitan kerabat diraja Johor dengan judul sama, iaitu “Sultan Johor atau Kerabatnya? di blog berkenaan, termasuk pelbagai dakwaan mengenai harta pusaka, pertelingkahan dengan individu tertentu dan peranan  beberapa penjawat awam di negeri itu.

Selain keberanian menyerang insititusi raja, blog berkenaan kini dikunjungi jutaan pelawat sehingga melonjakkan kedudukannya di alexa.com dalam waktu singkat kerana dakwaan yang terkandung di dalamnya turut disertakan dengan beberapa dokumen, salinan laporan polis dan foto berkaitan yang sesetengahnya mungkin sulit atau sekurang-kurangnya masih menjadi rahsia umum.

Blog itu dipercayai dikendalikan Syed Abdullah Hussein Al-Attas, anak kepada penulis buku politik popular, Syed Hussein Alattas

Walaupun tidak semestinya semua dakwaan blogger berkenaan benar, ia berjaya menarik perhatian komuniti online kerana dakwaan itu menyentuh beberapa individu berpengaruh dan dikenali ramai.

Tambahan pula, pendedahan oleh blog terbabit turut disertakan dokumen tertentu, termasuk salinan cek bernilai jutaan ringgit.

Jumlah mukasurat yang dilihat (pageviews) pada blog berkenaan setakat ini lebih 9 juta.

Biasanya, jika ada apa juga komen, walaupun sedikit dan berbentuk umum terhadap mana-mana Raja Melayu seperti yang dibuat bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin baru-baru ini berhubung bidaan plat kenderaan WWW1 oleh Sultan Johor, tindakan cepat akan diambil pihak polis, termasuklah mengikut Akta Hasutan.

Bagaimanapun, situasi berlainan ternampak dalam kes blogger uncleseekers.blogspot.com. Tindakan terhadap blogger terbabit agak lambat walaupun sudah ada lebih 30 individu membuat laporan polis meminta tindakan diambil terhadap blogger terbabit.

Ini menimbulkan persoalan sehingga ada sesetengah pembaca yang menulis komen di blog itu, mengsyaki kemungkinan apa yang didakwa di dalam blog terbabit ada benarnya.

Antara komen seorang pembaca yang enggan dikenali ialah “aku pelik r..uncle bantai sultan kaw2 xpenah lak masuk dalam ke ape..org len sntuh skit jer trus je sultan murka..bnde yang uncle tulis ni bnda btol ke smpai sultan xbrani nak stopkan ??”.

Ini dapat dilihat pada entri ini. Komen itu muncul sebelum blogger berkenaan ditahan polis, semalam.

Dalam reaksinya menerusi Twitter terhadap entri uncleseekers.blogspot.com, Tungku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim menganggap blogger terbabit sebagai ‘anjing’.

“Biarlah anjing itu menyalak semahunya. Saya tahu kebenarannya, rakyat Johor juga tahu kebenarannya,” katanya dalam catatan di Twitter, baru-baru ini.

Episod blogger ini dan ‘pembongkarannya’ dijangka berpanjangan. Kita akan menyaksikan rentetan kisahnya yang dijangka makin menarik. – inimajalah.com.my

alaina mclearnon P t9mRLFoRs unsplash 1 - Apabila lembu tunjuk punggung kepada Ambiga

Apabila lembu tunjuk punggung kepada Ambiga

Penulis berasa teruja untuk membuka satu pautan artikel yang ditemui di Google semata-mata kerana tajuknya – Lembu tunjuk punggung depan rumah Ambiga…

Penulis berasa terkejut dan kurang percaya, tetapi masih mahu tahu kalau-kalau memang benar ada lembu beraksi songsang terhadap Pengerusi Bersama Bersih, Datuk S Ambiga.

Ini kerana baru-baru ini ada sekumpulan manusia beraksi songsang menjual burger di kawasan yang tidak biasa bagi aktiviti sebegitu dilakukan di situ.

Setelah membuka pautan berkenaan baru penulis tahu dan faham – apa yang dimaksudkan sebagai lembu ialah sekumpulan manusia yang mendakwa bekas askar, melakukan ‘senaman punggung’ (mungkin sejenis senaman baru yang hanya digemari segelintir manusia) di hadapan rumah Ambiga sebagai bantahan terhadap pemimpin Bersih itu.

Rupa-rupanya aksi songsang ini mendapat perhatian ramai komuniti online negara ini.  Tinjauan inimajalah.com mendapati ia menerima tumpuan ramai di pelbagai forum, blog dan laman sosial Facebook.

Bukan kerana ia sesuatu yang membanggakan, sebaliknya rata-rata majoriti komuniti online menganggap ia perbuatan songsang dan memualkan.

Seperti komen ringkas seorang pelawat blog arituarini.blogspot.com yang hanya dikenali sebagai Logorithm, ia adalah satu “tindakan bodoh yang kebudak-budakan…”.

Ternyata, perbuatan songsang terbaru ini adalah satu lagi babak ‘politik bodoh lawan politik cerdik’. – inimajalah.com

alessandro de bellis QxX0jg9v8hI unsplash - Lagi gay Melayu kahwin, kali ini di Greece

Lagi gay Melayu kahwin, kali ini di Greece

Seorang lagi gay Melayu didakwa berkahwin dengan gay Mat Saleh, lebih dahulu sebelum seorang lelaki Melayu yang dilaporkan berkahwin sesama jantina di Dublin, baru-baru ini.

Kali ini, lelaki berkenaan dipercayai melangsungkan perkahwinan songsang dan terlarang itu di Greece.

Lebih ‘menarik’, lelaki terbabit juga mengenakan pakaian Melayu lengkap bersongkok dan bersamping (gambar) seperti gay Melayu yang berkahwin di Dublin – bertanjak dan bersamping.

gay 272x300 - Lagi gay Melayu kahwin, kali ini di Greece

Imej dari sozcyili.blogspot.com.

Beberapa jam lalu, beberapa blog tempatan dikesan menyiarkan artikel dan gambar gay Melayu itu, juga dikatakan pelajar, berkahwin di Greece.

Antara blog awal yang menyiarkan artikel dan gambar yang didakwa membabitkan pelajar Malaysia di Greece ialah sozcyili.blogspot.com dan ar-rifke.com.

Bagaimanapun tiada maklumat lengkap yang dapat mengesahkan perkara itu. Kedua-dua blog berkenaan menyatakan gambar terbabit diperolehi dari sebuah blog lain.

Menurut sozcyili.blogspot.com, ia memperolehi maklumat mengenai perkahwinan gay Melayu di Greece itu dari sebuah blog yang diberikan sahabatnya ketika melayari Facebook.

Bagaimanapun blog itu tidak menyebut dan memberikan link kepada blog yang dimaksudkannya itu.

“Dan ketika melayari satu blog yang diberikan sahabat fb (Facebook) tadi, rupanya baru tahu bahawa Arif Alfian bukanlah lelaki Melayu Islam yang pertama kahwin dengan lelaki Mat Saleh di luar negara. Lihat bawah neh (ini),” catat sozcyili.blogspot.com merujuk kepada gambar seorang lelaki berpakaian lengkap bersongkok dan bersamping berpimpingan tangan dengan seorang lelaki Inggeris.

Gambar berkenaan, menurutnya, diperolehi hasil carian di Google oleh pengendali blog yang menjadi sumber maklumat itu.

Sementara itu, seperti ditulis sozcyili.blogspot.comAr-rifke.com mencatatkan:

“Jika yang neh (ini) terbukti benar maka ternyata arif (gay pertama yang baru-baru ini dilaporkan berkahwin dengan lelaki Inggeris) adalah yang kedua, bukan yang pertama,” catat ar-rifke.com.

Ar-rifke.com memetik sumber berita berkenaan dari sozcyili.blogspot.com.

Mereka mempersoalkan mengapa kerajaan belum bertindak berhubung perkara itu. – inimajalah.com.my

* Artikel mengenai seorang lagi gay Melayu yang berkahwin dengan lelaki Mat Saleh di Dublin, Ireland boleh dibaca di sini. – Editor.

* Untuk tidak ketinggalan membaca artikel / berita di inimajalah.com.my, sila LIKE Facebook inimajalah.com.my di sini.

filip mroz gma1zfS3 6E unsplash - Perlukah kejut anak dengan seterika panas?

Perlukah kejut anak dengan seterika panas?

Semalam, bernama.com melaporkan dua pelajar mendakwa seorang guru di asrama sebuah sekolah menengah di Pasir Mas, Kelantan, menggunakan seterika panas untuk mengejutkan 11 pelajar yang lewat bangun menunaikan solat Subuh dalam satu kejadian pada 12 Oktober lalu.

Dua pelajar berkenaan, Muhammad Al-Hakim Mat Nawi, 16, dan adiknya, Muhammad Fairuz, 14, mendakwa kejadian berlaku kira-kira 6.15 pagi ketika mereka sedang nyenyak tidur.

Berikutan itu, kedua-dua beradik terbabit dikatakan melecur di bahagian kaki dan lengan menyebabkan keluarga mereka membuat laporan polis keesokannya.

Ketua Polis Daerah Pasir Mas, ACP Haliluddin Rahim mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian berkenaan pada 13 Oktober lalu dan polis sudah menahan guru terbabit berumur dalam lingkungan 40-an untuk siasatan sebelum dibebaskan dengan jaminan polis.

Artikel ini tidak bertujuan memperincikan kes berkenaan. Biarlah polis menyiasat bagi menentukan kesahihan dakwaan terbabit.

Namun, ada sisi menarik yang patut diperhatikan daripada insiden ini. Tanpa merujuk kepada kes ini secara khusus, penulis mahu bertanya; sejauhmana kesungguhan kita dalam mendidik anak bukan sahaja mendirikan solat, tetapi kekal istiqamah menjaga atau mengerjakan solat lima waktu, terutama Subuh?

Soalan ini tidak relevan bagi ibubapa yang memang tidak pernah mengerjakan solat, tetapi bagi ibubapa yang mengerjakan solat, walaupun mungkin kadang-kadang tidak sepenuhnya, soalan ini amat relevan. 

Sejauhmanakah kita bersungguh-sungguh memastikan setiap anak kita dididik mengerjakan solat secara tetap dan tertib? Adakah kita lebih berasa marah jika anak ponteng sekolah berbanding jika anak ponteng solat? Jika ini situasinya, anda dan anak anda berada dalam bahaya!

Biasanya kita mengejutkan anak waktu pagi atau kala Subuh adalah lebih kerana mahu dia ke sekolah, bukan disebabkan mahu dia mengerjakan solat Subuh. Betul atau tidak? Kalau pun anak yang bangun pagi kemudian mengerjakan solat Subuh setelah mandi, namun niat kita mengejutkannya daripada tidur lebih disebabkan mahu dia ke sekolah.

Dan, berapa ramai ibubapa membiarkan anak ketinggalan mengerjakan solat Subuh dek takut ketinggalan bas sekolah atau lewat ke sekolah.

Mari kita perhatikan situasi pada bulan Ramadhan. Biasanya, tidak dapat tidak kita berusaha sedaya mungkin bagi memastikan anak kita bangun makan sahur. Dengan apa cara sekali pun, kita akan memastikan anak kita bangun makan sahur, tetapi sedar atau tidak bahawa makan sahur itu sunat tetapi solat Subuh yang wajib itu kita sering remehkan? Kita mungkin sering merelakan anak kita ke sekolah tanpa mengerjakan solat Subuh terlebih dahulu.

Jadi, secara analoginya, perlukah kita menggunakan seterika panas untuk mengejutkan anak kita mengerjakan solat Subuh (api neraka itu jauh lebih panas berbanding bahang seterika)?

Secara praktiknya, Islam tidak mengajar sedemikian. Islam mengajar mendidik secara berhikmah, tetapi jangan ‘ala kadar’ sahaja. Ibubapa mesti tegas dan tetap memastikan anak-anak mengerjakan solat, termasuk Subuh. – inimajalah.com

nick karvounis DUK7XiBpGSY unsplash - Gempar: Gay Melayu Kahwin Gay Mat Salleh?

Gempar: Gay Melayu Kahwin Gay Mat Salleh?

Perkahwinan sama jantina?

Seorang lelaki Melayu yang sebelum ini dilaporkan hilang, menimbulkan kegemparan di Internet sejak beberapa jam lalu apabila gambar perkahwinannya dengan seorang gay di  Dublin, Ireland dikesan di laman sosial Facebook dan satu laman blog.

Apa yang menggemparkan ialah bukan perkahwinannya, tetapi lelaki Melayu itu dipercayai berkahwin dengan seorang lelaki Inggeris.

Beberapa blog tempatan dikesan menyiarkan artikel dan foto berkenaan. Blog terbabit mendakwa, lelaki ‘gay’ Melayu itu dikatakan berkahwin dengan lelaki Mat Salleh berkenaan dalam satu majlis rasmi di Dublin.

Bagaimanapun, tiada maklumat sahih mengenai tarikh perkahwinan itu.

Blog itu menyiarkan beberapa foto lelaki Melayu berkenaan lengkap berpakaian Melayu – bertanjak dan bersamping – kelihatan berkucup dengan lelaki Inggeris terbabit.

Antara blog Malaysia yang paling awal menyiarkan kegemparan berkenaan ialah acaibudaktepeng.blogspot.com, kesihatanlelaki.info dan aiyangdisayang.blogspot.com.

Bagaimanapun, blog asal yang menyiarkan gambar perkahwinan itu – biggayweddingproject.com – tidak dapat diakses kira-kira jam 8.30 malam tadi dengan nota ringkas dipaparkan bahawa ia dalam penyelenggaraan.

Menurut acaibudaktepeng.blogspot.comkesihatanlelaki.info dan aiyangdisayang.blogspot.com, gambar perkahwinan itu dikesan ketika pengendali blok berkenaan melayari Facebook.

Satu blog tempatan dalam bahasa Inggeris, iaitu shakirazfar.blogspot.com turut menyiarkan maklumat itu dengan tajuk The Forbidden Wedding!

Gambar terbabit juga boleh dilihat di sini.

Walaupun kebanyakan blog berkenaan menyebut nama lelaki Melayu terbabit, inimajalah.com.my sengaja tidak menyiarkan nama itu kerana sesetengah blog itu tidak sahih mengenai nama berkenaan.

Pada 13 Disember 2011, akhbar tempatan melaporkan mengenai kehilangan seorang pelajar Malaysia di Dublin.

Hari ini, kebanyakan blog yang menyiarkan artikel dan foto perkahwinan gay Melayu itu, mengaitkan lelaki berkenaan dengan pelajar Malaysia yang hilang itu. – inimajalah.com.my

KEMASKINI PADA JAM 8.45 MALAM, 17 DISEMBER 2011:

BANGI: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata siasatan akan dibuat berhubung penyebaran gambar di Internet yang mendakwa seorang lelaki Melayu ‘berkahwin’ dengan lelaki warga asing di luar negara.

“Kita akan siasat kerana kadang-kadang kita pun tidak tahu siapa kerana ada rakyat negara lain pun pakai tengkolok juga.

“Jadi, kita tidak tahu adakah itu penggambaran atau peristiwa sebenarnya. Kita tengoklah dulu,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Konvensyen Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di sini hari ini. – Bernama

matthew kwong qJgW5ewKCO8 unsplash - Awas, hampir 20,000 klip seks 3gp dari Malaysia

Awas, hampir 20,000 klip seks 3gp dari Malaysia

Setiap kali ada kes penemuan bayi dibuang (malah dicampakkan dari atas bangunan), kita kononnya tersentak  – mengutuk dan mengeji perbuatan itu.

Namun, ada satu gejala yang kadang-kadang kita kesampingkan, tetapi ia ada kaitan amat rapat dengan perbuatan buang bayi. Ia ialah perlakuan seks bebas remaja, terutama membabitkan Melayu.

Dan, paling menonjol perlakuan seks itu dipertontonkan kepada umum menerusi internet. Seperti dilaporkan hmetro.com.myhari ini, Presiden Persatuan Pembekal Kandungan Mudah Alih Malaysia (MMCP), Azli Paat berkata, berdasarkan carian di internetsaja, hampir 20,000 klip seumpama itu yang memaparkan aksi lucah atau video seks adalah membabitkan rakyat di negara ini.

Tidak begitu susah untuk melihat kebenaran fakta ini. Anda hanya perlu menaip beberapa perkataan asperti ‘Melayu 3gp’, ‘Awek 3gp’ atau ‘Bohsia 3gp’. Ia bukan saja memaparkan aksi lucah pasangan remaja, sebaliknya ada membabitkan pasangan suami isteri selain aksi wanita dalam keadaan mengghairahkan.

Semakan inimajalah.com di internet pula mendapati sebahagian besar klip berkenaan adalah membabitkan remaja Melayu – sesuatu yang amat mendukacitakan Islam.

Aksi berkenaan juga membabitkan ramai pelajar sekolah – sesuatu yang amat mendukacitakan yang menyebabkan semua pihak sepatutnya mengambil tindakan drastik dan konkrit, sekarang!
Seperti kata Azli, jumlah hampir 20,000 itu berdasarkan carian di internet, iaitu membabitkan aksi seks atau lucah yang dimuat naik oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Namun kita percaya, jumlah klip video ini boleh meningkat hingga sekali ganda kerana ada yang disimpan oleh pasangan kekasih sebagai koleksi peribadi,” katanya.

Menurut Azli, kebanyakan klip 3gp yang memaparkan aksi lucah pasangan remaja dirakam menggunakan telefon bimbit dan selebihnya dirakam menggunakan peranti yang mempunyai kebolehan untuk merakam video dan juga menerusi kamera web.

Sementara itu, tinjauan akhbar terbabit mendapati klip 3gp menjadi antara koleksi lucah yang disimpan dalam telefon bimbit kebanyakan remaja.

Jika tidak menyimpannya sekalipun, rata-rata remaja ditemui wakil akhbar itu mengakui pernah melihat klip berkenaan sama ada menerusi telefon bimbit rakan atau di internet.

Format 3gp menjadi pilihan kerana menerusi format itu, perkongsian fail video lebih mudah kerana bersaiz kecil, mempunyai kualiti hampir sama dengan format kamera video profesional, iaitu MP4 atau AVI, dan senang dimuat naik ke internet atau disebar di kalangan pengguna telefon bimbit.

Biasanya tujuan awal rakaman adalah untuk simpanan peribadi pasangan kekasih, tetapi ia akhirnya didedahkan kepada umum di internet.  Lebih parah, ia menjadi bahan ugutan terhadap remaja terbbait, terutama remaja perempuan.

Justeru, kita mahu tunggu apa lagi? Kita mahu tunggu bala tahap apa lagi untuk diturunkan di negara ini sebelum mahu mengambil tindakan benar-benar serius dan konkrit mengatais masalah ini?

Jangan tunggu anak anda tiba-tiba terlihat di dalam satu daripada klip seks 3gp. Ambil tindakan sekarang. Pastikan dengan apa cara yang wajar agar anak anda tidak bergaul bebas berlainan jantina sesuka hati kerana apabila berdua, makhluk ketiga ialah syaitan! – inimajalah.com

frenky harry  9ExPfUFWHM unsplash - Gunung Merapi: Mayat dalam keadaan sujud

Gunung Merapi: Mayat dalam keadaan sujud

Gunung Merapi

Sekujur tubuh di dalam foto ini dipercayai mayat juru kunci Gunung Merapi, Indonesia, yang meletup minggu lalu, iaitu Mbah Maridjan. Dia ditemui dalam keadaan bersujud oleh pasukan pencari dan penyelamat.

Pasukan itu yakin mayat yang ditemui di dapur rumah lelaki berkenaan adalah mayat juru kunci Gunung Merapi itu.

Ini berdasarkan barang yang ditemui pada mayat terbabit, termasuk batik dan kopiah. – inimajalah.com