Key benefits of Mobile App Based Performance Management Process - How to Improve Mobile App Performance

How to Improve Mobile App Performance

Hello there! Are you looking for some tips or ways to improve your mobile app performance? Do you have an app that you working on or you still a learner and thinking to improve your app performance? Here are some tips for you to make sure you can enhance user performance experience when using your app but before that, you also might want to check out mobile app developer malaysia to ask them to help you.

3 mobile app performance issues you cant ignore header 1000x417 - How to Improve Mobile App Performance
  1. Cache images

Make sure you cache your images because it will help the app run faster and avoid take so much time downloading it. It actually considered temporary storage for the user and if the user wants to clear the cache images it is okay it just takes some time for them to load it back.

  1. Compress image

You really need to compress images at your app to minimize the size and reduce the binary representation. When you compress your images it will save time to load also data and remember that images are really important in app because it can catch user attention and also make them easier to understand what you want to deliver. When you compress it, more images can be put more

  1. Offline mode

Offline mode can save the user time and they can see your apps even though they do not have internet data but they can still use your app. Users will love these features if you put it on your apps. The benefit for the user is, they can use it even though they have a bad internet connection and it also actually can save the battery when you not on the internet data. 

  1. Test the performance

Before you launch your apps, it is really important if you can do a beta test for your app to know your app performance and you can directly fix if you find there’s something wrong with the app such as there’s something is not working or takes to long to load. 

Mobile app performance really affects the user rating and the number of downloads so it is really important for the mobile app developer to make sure the app can run smoothly and make fix any error or mistake to make sure it did not affect the user while using the app. When your app runs smoothly actually it also makes the user stay loyal to your app and pretty sure you as a mobile app developer really want that because if they stay loyal that means that they really loved your mobile app. They also might recommend the mobile app to their family and friends if the app is really good. If you do not know how to improve your mobile app performance you might also want to check out mobile app developer Malaysia because they have more knowledge about this. Why not go and contact them right now and ask them to help you with your phone so that you can lead a life that is more convenient with an improved performance from your phone.

Read more of our articles here!

clem onojeghuo 1mn6ERT0XNc unsplash 2 - WWW1: Nizar pertikai bidaan RM0.5 juta oleh Sultan Johor?

WWW1: Nizar pertikai bidaan RM0.5 juta oleh Sultan Johor?

WWW1: Nizar pertikai bidaan RM0.5 juta oleh Sultan Johor?

Bidaan Sultan Johor berharga RM520,000 bagi plat kenderaan WWW1 yang diumumkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pagi semalam, kini mencetuskan kontroversi baru di kalangan komuniti online.

Paling hangat sejak beberapa jam lalu ialah berikutan catatan yang dikatakan dibuat oleh bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin di laman Twitternya berhubung bidaan itu.

Tinjauan inimajalah.com.my di Internet sejak jam 1.30 pagi tadi mendapati beberapa blog mengulas komen Mohammad Nizar terhadap bidaan Sultan Johor itu.

Antara blog yang awal dikesan menyiarkan laporan mengenai kontroversi itu ialah khairulryezal.blogspot.comjawaber6.blogspot.com dan matkilaupenang.blogspot.com.

Beberapa blog mendakwa pemimpin Pakatan Rakyat (PR) itu membuat catatan di laman Twitter (https://twitter.com/mbnizar) yang menyifatkan amaun bidaan Sultan Johor sepatutnya digunakan untuk membantu rakyat Melayu Johor yang masih ramai miskin.

Menurut catatan di Twitter itu, amaun berkenaan juga boleh digunakan bagi membina 20 rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Semakan inimajalah.com.my kira-kira jam 3 pagi ini di laman sosial yang dikatakan milik Mohammad Nizar itu mendapati ia mengandungi beberapa catatan mengenai bidaan terbabit, antaranya ialah “rm520k boleh dibelanjakan membantu rakyat Melayu Johor yang masih ramai miskin serta memerlukan bantuan untuk keperluan hidup, bina 20 rumah PPRT!”

Catatan lain di laman sama ialah “rm520k untuk no plate WWW1, xkan (takkan) nak letak kat kereta proton atau motor kut? Ramai lagi rakyat yang masih kais pagi makan pagi kais petang makan petang!”

Sejak pagi semalam, hampir semua media online dan media tradisional menyiarkan JPJ menyenaraikan pemilik nombor pendaftaran kenderaan paling mahal dalam sejarah Malaysia ialah Sultan Johor.

Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dilapor membida RM520,000 untuk mendapatkan nombor plat ‘WWW1′.

Turut disiarkan di laman web rasmi JPJ ialah senarai pembida yang berjaya untuk plat premium, termasuklah Yang di Pertuan Agong bagi nombor pendaftaran ‘WWW5′ pada harga RM220,000.

Blog terbabit, kebanyakannya pro Umno-Barisan Nasional (BN), yang melaporkan mengenai kontroversi terbaru berikutan komen Mohammad Nizar itu turut menyiarkan penjelasan Tunku Mahkota Johor berhubung sumber pembiayaan bagi bidaan terbabit.

Semakan inimajalah.com.my di laman Twitter berkenaan (http://twitter.com/#!/HRHjohor2 danhttp://www.twitlonger.com/show/hji7i7) kira-kira jam 3 pagi ini juga menemui catatan:

“Johor Royal Family does Not take any Money from the Government. Since the time of Almarhum Sultan Ibrahim. Feel free to ask the MB or any Government officials. The Money allocated to My Father and I every month as a Sultan and Tunku Mahkota is put into Yayasan Iskandar and Yayasan Ibrahim”

(Keluarga Diraja Johor tidak mengambil sebarang wang dari kerajaan. Sejak zaman Almarhum Sultan Ibrahim. (Anda) boleh tanya Menteri Besar atau mana-mana pegawai kerajaan. Wang yang diperuntukkan untuk ayah beta dan beta setiap bulan sebagai Sultan dan Tunku Mahkota disalurkan kepada Yayasan Iskandar dan Yayasan Ibrahim). – inimajalah.com.my

Picture 15 300x203 2 - Bajet 2012 boleh menyebabkan petaka ekonomi?

Bajet 2012 boleh menyebabkan petaka ekonomi?

Bajet 2012 boleh menyebabkan petaka ekonomi?

Walaupun banyak pihak menyifatkan Bajet 2012 adalah ‘gula-gula politik’ dan bajet pilihanraya, kita memilih untuk bersangka baik terhadap niat kerajaan membantu rakyat.

Namun, untuk kekal bersangka baik agak susah juga. Ini kerana kita turut dihadapkan dengan beberapa persoalan sejak Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak, membentangkan bajet itu di Parlimen pada 7 Oktober 2011.

Antaranya ialah  laporan yang memetik beberapa ahli ekonomi berpendapat Bajet 2012 berisiko membawa negara ke arah corak perbelajaan tidak mampan. Ini berbahaya ketika ekonomi dunia kini dalam keadaan tidak menentu.

Pendapat itu disuarakan Pengarah Penyelidilan Global, Bank of Amerika, Chua Hak Bin di dialog pasca Bajet 2012 anjuran Persatuan Ekonomi Malaysia di Universiti Malaya, 10 Oktober 2011.

Menurut laporan malaysianinsider.com, Chua menyatakan hutang isirumah dan hutang awam kini berada pada paras membimbangkan. Chua juga mengaitkan kedudukan itu dengan kadar defisit yang akan memberi tekanan kepada ekonomi semasa.

Paras hutang domestik yang tinggi bukan cerita baru. Laporan pada 2009 yang dikeluarkan Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) dan disiarkan beberapa akhbar utama menyebut Malaysia mempunyai hutang isirumah tertinggi di Asia.

Paras hutang isirumah daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) telah meningkat kepada 76.6 peratus bagi 2009 berbanding 63.9 peratus pada 2008.

Apa yang dapat difahami mengenai statistik ini ialah pinjaman untuk membiayai keperluan isirumah lebih meningkat berbanding pinjaman membiayai perniagaan.

Hutang negara pula dilaporkan meningkat 11.9 peratus daripada RM437 bilion kepada RM455.75 billion.

Paras hutang yang semakin tinggi sudah tentu tidak sihat untuk rakyat dan negara.

Dan, Bajet 2012 yang memberi imbuhan besar kepada penjawat awam serta beberapa imbuhan kepada gologan tertentu, sudah tentu akan menyebabkan kenakan harga barangan dan perkhidmatan. Ia juga memungkinkan pertambahan hutang domestik.

Golongan yang paling dijangka mendapat petaka ekonomi akibat kenaikan harga barang dan perkhidmatan ialah rakyat tidak berpendapatan tetap dan berpendapatan rendah, terutama penduduk luar bandar dan pekerja swasta.

Benar. Ada ahli akademik cuba berhujah dangkal kononnya Bajet 2012 turut memberi kemudahan setara kepada semua golongan. Antaranya ialah laporan utusan.com.my yang memetik kenyataan Pensyarah Kanan, Pengurusan Strategi Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr Halim Hilman Abdullah.

Jika laporan itu benar, tepat dan tidak diselewengkan, pensyarah terbabit bermaksud kerajaan berlaku adil walaupun nampak seolah-olah hanya kakitangan awam diutamakan dalam bajet berkenaan.

Beliau dipetik sebagai berkata kerajaan juga menyediakan peruntukan besar seperti imbuhan RM500, pemansuhan yuran persekolahan dan pembangunan luar bandar, bukan mengutamakan kakitangan awam sahaja.

Ini adalah hujah dangkal kerana pemansuhan yuran sekolah dan pembangunan luar bandar turut dinikmati semua golongan, termasuklah mereka yang menerima kenaikan gaji.

Sudah tentu petaka besar akan menimpa golongan berpendapatan rendah dan tidak tetap. Malah, gendang raya kenaikan harga barang sudah dipalu apabila Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) sendiri dilaporkan mengambil langkah mewujudkan Jawatankuasa Pemantauan Harga bagi mengekang kenaikan harga hanya beberapa hari selepas bajet dibentangkan di Parlimen. Maknanya, tempias petaka kenaikan harga akan segera dirasai mereka berpendapatan rendah dan tidak berpendapatan tetap.

Kita mahu bersangka baik terhadap niat kerajaan membantu rakyat, tetapi beberapa persoalan yang dihadapkan saban hari sejak Bajet 2012, amat meresahkan.

Wall Street Journal (WSJ), media ekonomi dan kewangan berpengaruh di peringkat global, turut menyifatkan pemberian ‘buah tangan’, yang diumumkan dalam jumlah yang banyak menerusi Bajet 2012 tidak akan membantu pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Sebaliknya menurut akhbar itu, pentadbiran Najib perlu memperkenalkan pembaharuan menyeluruh untuk membantu Malaysia mencapai pertumbuhan yang diharapkan.

Apa yang dimusykilkan, terutama oleh kalangan parti pembangkang ialah, unjuran dan angka di dalam bajet berkenaan tampak tidak berwibawa dan tidak realisitk.

Malah, terbaru MIER sudah menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi bagi tahun 2011 kepada 4.6 peratus. Badan itu menganggap, berdasarkan realiti ekonomi global, sasaran pertumbuhan lima peratus hingga  enam peratus yang diguna pakai adalah sukar untuk dicapai.

Mungkin dengan ‘satu dua angka’ boleh mengelirukan ‘orang kampung’ yang tidak memahami selok belok ekonomi, tetapi ia tidak dapat mengabui mata semua orang.

Justeru, kerajaan perlu bukan sahaja menjadikan bajet berkenaan berwibawa dengan unjuran yang munasabah, malah bajet itu petlu dilihat sebagai realitsik dan konkrit dalam usaha membantu rakyat, bukan semata-mata ‘gula-gula politik’.

Kita seboleh-bolehnya mahu sentiasa bersangka baik kepada kerajaan dalam nawaitunya membantu rakyat. Namun, beberapa persoalan di atas perlu dijawab terlebih dahulu.

Setidak-tidaknya, Bajet 2012 perlu didahului Laporan Ketua Audit Negara seperti amalan yang biasa dilakukan.

Ibarat bertukang rumah; rumah bukan sahaja molek dipandang mata, malah tidak berbahaya untuk didiami. – inimajalah.com

joel de vriend o0sZHtfp4N8 unsplash 1 - Serangan bersiri terhadap kerabat Johor: Blogger Uncleseekers cipta sejarah

Serangan bersiri terhadap kerabat Johor: Blogger Uncleseekers cipta sejarah

Serangan bersiri terhadap kerabat Johor: Blogger Uncleseekers cipta sejarah

Tidak pernah berlaku dalam sejarah negara ini seseorang blogger berani membuat serangan bersiri dan bertubi-tubi terhadap mana-mana Raja Melayu. Namun, blogger uncleseekers.blogspot.commembuktikan beliau berani melakukannya.

Dan, kini keberanian itu membawa kepada penahanannya oleh polis mengikut Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Sehingga ini ada sekurang-kurangnya 63 entri khusus berkaitan kerabat diraja Johor dengan judul sama, iaitu “Sultan Johor atau Kerabatnya? di blog berkenaan, termasuk pelbagai dakwaan mengenai harta pusaka, pertelingkahan dengan individu tertentu dan peranan  beberapa penjawat awam di negeri itu.

Selain keberanian menyerang insititusi raja, blog berkenaan kini dikunjungi jutaan pelawat sehingga melonjakkan kedudukannya di alexa.com dalam waktu singkat kerana dakwaan yang terkandung di dalamnya turut disertakan dengan beberapa dokumen, salinan laporan polis dan foto berkaitan yang sesetengahnya mungkin sulit atau sekurang-kurangnya masih menjadi rahsia umum.

Blog itu dipercayai dikendalikan Syed Abdullah Hussein Al-Attas, anak kepada penulis buku politik popular, Syed Hussein Alattas

Walaupun tidak semestinya semua dakwaan blogger berkenaan benar, ia berjaya menarik perhatian komuniti online kerana dakwaan itu menyentuh beberapa individu berpengaruh dan dikenali ramai.

Tambahan pula, pendedahan oleh blog terbabit turut disertakan dokumen tertentu, termasuk salinan cek bernilai jutaan ringgit.

Jumlah mukasurat yang dilihat (pageviews) pada blog berkenaan setakat ini lebih 9 juta.

Biasanya, jika ada apa juga komen, walaupun sedikit dan berbentuk umum terhadap mana-mana Raja Melayu seperti yang dibuat bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin baru-baru ini berhubung bidaan plat kenderaan WWW1 oleh Sultan Johor, tindakan cepat akan diambil pihak polis, termasuklah mengikut Akta Hasutan.

Bagaimanapun, situasi berlainan ternampak dalam kes blogger uncleseekers.blogspot.com. Tindakan terhadap blogger terbabit agak lambat walaupun sudah ada lebih 30 individu membuat laporan polis meminta tindakan diambil terhadap blogger terbabit.

Ini menimbulkan persoalan sehingga ada sesetengah pembaca yang menulis komen di blog itu, mengsyaki kemungkinan apa yang didakwa di dalam blog terbabit ada benarnya.

Antara komen seorang pembaca yang enggan dikenali ialah “aku pelik r..uncle bantai sultan kaw2 xpenah lak masuk dalam ke ape..org len sntuh skit jer trus je sultan murka..bnde yang uncle tulis ni bnda btol ke smpai sultan xbrani nak stopkan ??”.

Ini dapat dilihat pada entri ini. Komen itu muncul sebelum blogger berkenaan ditahan polis, semalam.

Dalam reaksinya menerusi Twitter terhadap entri uncleseekers.blogspot.com, Tungku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim menganggap blogger terbabit sebagai ‘anjing’.

“Biarlah anjing itu menyalak semahunya. Saya tahu kebenarannya, rakyat Johor juga tahu kebenarannya,” katanya dalam catatan di Twitter, baru-baru ini.

Episod blogger ini dan ‘pembongkarannya’ dijangka berpanjangan. Kita akan menyaksikan rentetan kisahnya yang dijangka makin menarik. – inimajalah.com.my

alaina mclearnon P t9mRLFoRs unsplash 1 - Apabila lembu tunjuk punggung kepada Ambiga

Apabila lembu tunjuk punggung kepada Ambiga

Penulis berasa teruja untuk membuka satu pautan artikel yang ditemui di Google semata-mata kerana tajuknya – Lembu tunjuk punggung depan rumah Ambiga…

Penulis berasa terkejut dan kurang percaya, tetapi masih mahu tahu kalau-kalau memang benar ada lembu beraksi songsang terhadap Pengerusi Bersama Bersih, Datuk S Ambiga.

Ini kerana baru-baru ini ada sekumpulan manusia beraksi songsang menjual burger di kawasan yang tidak biasa bagi aktiviti sebegitu dilakukan di situ.

Setelah membuka pautan berkenaan baru penulis tahu dan faham – apa yang dimaksudkan sebagai lembu ialah sekumpulan manusia yang mendakwa bekas askar, melakukan ‘senaman punggung’ (mungkin sejenis senaman baru yang hanya digemari segelintir manusia) di hadapan rumah Ambiga sebagai bantahan terhadap pemimpin Bersih itu.

Rupa-rupanya aksi songsang ini mendapat perhatian ramai komuniti online negara ini.  Tinjauan inimajalah.com mendapati ia menerima tumpuan ramai di pelbagai forum, blog dan laman sosial Facebook.

Bukan kerana ia sesuatu yang membanggakan, sebaliknya rata-rata majoriti komuniti online menganggap ia perbuatan songsang dan memualkan.

Seperti komen ringkas seorang pelawat blog arituarini.blogspot.com yang hanya dikenali sebagai Logorithm, ia adalah satu “tindakan bodoh yang kebudak-budakan…”.

Ternyata, perbuatan songsang terbaru ini adalah satu lagi babak ‘politik bodoh lawan politik cerdik’. – inimajalah.com

alessandro de bellis QxX0jg9v8hI unsplash - Lagi gay Melayu kahwin, kali ini di Greece

Lagi gay Melayu kahwin, kali ini di Greece

Seorang lagi gay Melayu didakwa berkahwin dengan gay Mat Saleh, lebih dahulu sebelum seorang lelaki Melayu yang dilaporkan berkahwin sesama jantina di Dublin, baru-baru ini.

Kali ini, lelaki berkenaan dipercayai melangsungkan perkahwinan songsang dan terlarang itu di Greece.

Lebih ‘menarik’, lelaki terbabit juga mengenakan pakaian Melayu lengkap bersongkok dan bersamping (gambar) seperti gay Melayu yang berkahwin di Dublin – bertanjak dan bersamping.

gay 272x300 - Lagi gay Melayu kahwin, kali ini di Greece

Imej dari sozcyili.blogspot.com.

Beberapa jam lalu, beberapa blog tempatan dikesan menyiarkan artikel dan gambar gay Melayu itu, juga dikatakan pelajar, berkahwin di Greece.

Antara blog awal yang menyiarkan artikel dan gambar yang didakwa membabitkan pelajar Malaysia di Greece ialah sozcyili.blogspot.com dan ar-rifke.com.

Bagaimanapun tiada maklumat lengkap yang dapat mengesahkan perkara itu. Kedua-dua blog berkenaan menyatakan gambar terbabit diperolehi dari sebuah blog lain.

Menurut sozcyili.blogspot.com, ia memperolehi maklumat mengenai perkahwinan gay Melayu di Greece itu dari sebuah blog yang diberikan sahabatnya ketika melayari Facebook.

Bagaimanapun blog itu tidak menyebut dan memberikan link kepada blog yang dimaksudkannya itu.

“Dan ketika melayari satu blog yang diberikan sahabat fb (Facebook) tadi, rupanya baru tahu bahawa Arif Alfian bukanlah lelaki Melayu Islam yang pertama kahwin dengan lelaki Mat Saleh di luar negara. Lihat bawah neh (ini),” catat sozcyili.blogspot.com merujuk kepada gambar seorang lelaki berpakaian lengkap bersongkok dan bersamping berpimpingan tangan dengan seorang lelaki Inggeris.

Gambar berkenaan, menurutnya, diperolehi hasil carian di Google oleh pengendali blog yang menjadi sumber maklumat itu.

Sementara itu, seperti ditulis sozcyili.blogspot.comAr-rifke.com mencatatkan:

“Jika yang neh (ini) terbukti benar maka ternyata arif (gay pertama yang baru-baru ini dilaporkan berkahwin dengan lelaki Inggeris) adalah yang kedua, bukan yang pertama,” catat ar-rifke.com.

Ar-rifke.com memetik sumber berita berkenaan dari sozcyili.blogspot.com.

Mereka mempersoalkan mengapa kerajaan belum bertindak berhubung perkara itu. – inimajalah.com.my

* Artikel mengenai seorang lagi gay Melayu yang berkahwin dengan lelaki Mat Saleh di Dublin, Ireland boleh dibaca di sini. – Editor.

* Untuk tidak ketinggalan membaca artikel / berita di inimajalah.com.my, sila LIKE Facebook inimajalah.com.my di sini.

filip mroz gma1zfS3 6E unsplash - Perlukah kejut anak dengan seterika panas?

Perlukah kejut anak dengan seterika panas?

Semalam, bernama.com melaporkan dua pelajar mendakwa seorang guru di asrama sebuah sekolah menengah di Pasir Mas, Kelantan, menggunakan seterika panas untuk mengejutkan 11 pelajar yang lewat bangun menunaikan solat Subuh dalam satu kejadian pada 12 Oktober lalu.

Dua pelajar berkenaan, Muhammad Al-Hakim Mat Nawi, 16, dan adiknya, Muhammad Fairuz, 14, mendakwa kejadian berlaku kira-kira 6.15 pagi ketika mereka sedang nyenyak tidur.

Berikutan itu, kedua-dua beradik terbabit dikatakan melecur di bahagian kaki dan lengan menyebabkan keluarga mereka membuat laporan polis keesokannya.

Ketua Polis Daerah Pasir Mas, ACP Haliluddin Rahim mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian berkenaan pada 13 Oktober lalu dan polis sudah menahan guru terbabit berumur dalam lingkungan 40-an untuk siasatan sebelum dibebaskan dengan jaminan polis.

Artikel ini tidak bertujuan memperincikan kes berkenaan. Biarlah polis menyiasat bagi menentukan kesahihan dakwaan terbabit.

Namun, ada sisi menarik yang patut diperhatikan daripada insiden ini. Tanpa merujuk kepada kes ini secara khusus, penulis mahu bertanya; sejauhmana kesungguhan kita dalam mendidik anak bukan sahaja mendirikan solat, tetapi kekal istiqamah menjaga atau mengerjakan solat lima waktu, terutama Subuh?

Soalan ini tidak relevan bagi ibubapa yang memang tidak pernah mengerjakan solat, tetapi bagi ibubapa yang mengerjakan solat, walaupun mungkin kadang-kadang tidak sepenuhnya, soalan ini amat relevan. 

Sejauhmanakah kita bersungguh-sungguh memastikan setiap anak kita dididik mengerjakan solat secara tetap dan tertib? Adakah kita lebih berasa marah jika anak ponteng sekolah berbanding jika anak ponteng solat? Jika ini situasinya, anda dan anak anda berada dalam bahaya!

Biasanya kita mengejutkan anak waktu pagi atau kala Subuh adalah lebih kerana mahu dia ke sekolah, bukan disebabkan mahu dia mengerjakan solat Subuh. Betul atau tidak? Kalau pun anak yang bangun pagi kemudian mengerjakan solat Subuh setelah mandi, namun niat kita mengejutkannya daripada tidur lebih disebabkan mahu dia ke sekolah.

Dan, berapa ramai ibubapa membiarkan anak ketinggalan mengerjakan solat Subuh dek takut ketinggalan bas sekolah atau lewat ke sekolah.

Mari kita perhatikan situasi pada bulan Ramadhan. Biasanya, tidak dapat tidak kita berusaha sedaya mungkin bagi memastikan anak kita bangun makan sahur. Dengan apa cara sekali pun, kita akan memastikan anak kita bangun makan sahur, tetapi sedar atau tidak bahawa makan sahur itu sunat tetapi solat Subuh yang wajib itu kita sering remehkan? Kita mungkin sering merelakan anak kita ke sekolah tanpa mengerjakan solat Subuh terlebih dahulu.

Jadi, secara analoginya, perlukah kita menggunakan seterika panas untuk mengejutkan anak kita mengerjakan solat Subuh (api neraka itu jauh lebih panas berbanding bahang seterika)?

Secara praktiknya, Islam tidak mengajar sedemikian. Islam mengajar mendidik secara berhikmah, tetapi jangan ‘ala kadar’ sahaja. Ibubapa mesti tegas dan tetap memastikan anak-anak mengerjakan solat, termasuk Subuh. – inimajalah.com

vladislav muslakov CwIU33KGToc unsplash - Tidur Lewat: Idea Paling Bodoh

Tidur Lewat: Idea Paling Bodoh

Jangan Tidur Lewat

Antara idea paling bodoh di atas muka bumi ini ialah tidur lewat kononnya untuk membereskan kerja atau bagi membolehkan lebih banyak urusan dapat diselesaikan.

Apa tidaknya… dengan tidur lewat anda sebenarnya sedang menempa banyak penyakit. Dengan tidur lewat anda seolah-olah sedang ‘mendera diri’ anda sendiri.  Badan fizikal dan mental anda tidak diizinkan mendapat kerehatan sewajarnya.

TIDUR LEWAT… Anda sebenarnya sedang mendera diri anda dengan tidur lewat.

Dengan tidur lewat juga menyebabkan anda mungkin bangun lewat dan tertinggal sembahyang Subuh. Bangun lewat bermakna anda terlepas waktu berkat memulakan mencari rezeki pada awal pagi. Jika pun anda mampu bangun awal, badan fizikal dan mental anda sebenarnya sedang keletihan.

Badan yang letih akibat tidak cukup tidur menyebabkan anda tidak produktif serta ‘kering idea’ sepanjang hari serta tidak mampu berfikir dengan lancar, tenang serta cergas.

Lebih tidak bijak ialah apabila anda terpaksa tidur pada siang hari disebabkan keletihan dan tidak cukup tidur kerana tidur lewat pada sebelah malam atau awal pagi.

Dengan tidur lewat juga anda mungkin tidak mampu bangun pada dua pertiga malam untuk melakukan ibadat malam (qiamulail). Ini satu kerugian bagi mereka yang memahami hakikatnya.

Justeru, tidur awallah nescaya anda beroleh kejayaan dan kesihatan. – IniMajalah.com

trust tru katsande 0P02R8xSPCc unsplash - Kita ‘lebih besar’ berbanding masalah dihadapi!

Kita ‘lebih besar’ berbanding masalah dihadapi!

Sedang menghadapi masalah?

Jika ketika ini anda berasa longlai, lemah semangat, putus asa, kecewa, buntu dan hilang idea. mari kita renungkan sejenak bait puisi pujangga Islam terkemuka, Dr Muhammad Iqbal.

Ingatlah, sebenarnya kita adalah ‘lebih besar’ berbanding masalah yang kita hadapi. Kuatlah. Jangan mengaku kalah.

Beza Jiwa Hamba dan Jiwa Merdeka

Akan kukisahkan kepadamu satu persatu
yang indah bak mutiara agar dapat kau bezakan
antara jiwa hamba dan jiwa merdeka
jiwa hamba tabiatnya suka mengulang-ulang
pengalamannya tidak mempunyai keaslian
orang yang berjiwa bebas seringkali sibuk mencipta
tali biolanya hidup dengan dendangan baru.

Pada jiwa hamba, masa adalah seperti rantai
bibirnya selalu saja mengenangkan nasib
keberanian jiwa bebas menentukan nasib

tangannyalah mencorakkan takdir!

Oleh Dr Muhammad Iqbal (1873-1938)

Teruskan kelangsungan hidup. Kreatif, gembira dan sentiasa perkasa. – inimajalah.com

Anwar bebas3 300x200 - Pembebasan Anwar: Blogger Pro Umno-BN Cabar Peguam Negara

Pembebasan Anwar: Blogger Pro Umno-BN Cabar Peguam Negara

Pembebasan Anwar

Kenyataan terbaru pihak pendakwaan kes liwat II membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu membuat rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membebaskan ketua pembangkang itu daripada fitnah liwat oleh bekas pembantunya, Mohd Saiful Azlan Bukhari, Isnin lalu, mengesahkan kebimbangan sebahagian besar komuniti online kalangan penyokong pembangkang kemungkinan peristiswa Perak berulang, adalah berasas.

Sejak kenyataan pihak pendakwaan itu disiarkan di internet pagi tadi,  blogger pro Umno-Barisan Nasional (BN) juga mula meningkatkan desakan agar pejabat Peguam Negara bersetuju membuat rayuan berkenaan.

Terdahulu itu, dalam laporan berita  TV3, Peguam Cara II Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dipetik berkata keputusan membuat rayuan dibuat setelah mengkaji semua bukti berhubung kes berkenaan.

Mohd Yusof juga dilaporkan berkata cadangan berkenaan akan dikemukakan kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak lama lagi supaya rayuan dapat difailkan dalam tempoh 10 hari.

Berita ini meningkatkan kebimbangan di kalangan penyokong Pakatan Rakyat (PR) mengenai kemungkinan peristiwa Perak yang menyebabkan pertukaran kerajaan negeri daripada PR kepada BN, berulang.

Ia berlaku dalam masa hanya beberapa jam selepas keputusan asal mahkamah yang memihak kepada pembangkang, dibawa ke mahkamah rayuan. Ini menyebabkan PR hilang Perak kepada BN.

Perkara sama dibimbangi berlaku jika kes pembebasan Anwar, Isnin lalu, dibawa ke Mahkamah Rayuan.

Semakan inimajalah.com.my sejak beberapa jam lalu mendapati beberapa blog pro Umno-BN menyiarkan entri mendesak Abdul Gani supaya setuju membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan.

Blog papagomo.com dalam entrinya bertajuk, “Peguamcara Ada Telor, AG Ada Ke Tidak Telornya?” seolah-olah mencabar Abdul Gani supaya bertindak berani membuat rayuan bagi kes itu.

“Kepada Peguam Negara, buktikanlah bahawa anda juga seorang anak jantan sepertimana Datuk Yusof (Peguam Cara II Negara) dalam kes liwat Saiful Bukhari. Amat malu jika orang di bawah lebih berani daripada Tan Sri sendiri dalam hal ini,” catat blog terbabit.

Blog papagomo.com terkenal di kalangan penyokong pembangkang sebagai blog yang amat tidak beretika dan menggunakan bahasa kesat dalam penulisannya.

Blogger pro Umno-BN ini juga sering menampakkan kebencian melampau terhadap Anwar dalam pelbagai cara. Dalam entri terbarunya hari ini, blogger terbabit menggelarkan Anwar sebagai “si bangsat” pada keterangan fotonya.

Papagomo.com juga terkenal dengan kesalahan tatabahasa yang banyak dalam penulisannya.

Contohnya dalam entri terbaru hari ini, perkataan “telor” pada tajuk entri mungkin merujuk kepada maksud “berani dan bersifat anak jantan”, tetapi ia dieja sebagai “telor” yang bermaksud bercakap telor atau pelat.  – inimajalah.com.my – ARTIKEL PENUH MENYUSUL